Pycnoscelus surinamensis L.
Hoe ziet een Surinaamse kakkerlak eruit?
De volwassen kakkerlak is glanzend bruin-zwart en 18 – 24 mm lang (excl. antennen). Vrouwtjes hebben vleugels die het achterlijf bedekken.
De Surinaames kakkerlak komt van oorsprong uit Azie en is waarschijnlijk door handelsverkeer meegenomen naar Suriname. Hier wordt de kakkerlak voor het eerst beschreven in 1767 bij een vondst afkomstig uit Suriname.
Hoe ontwikkelt een Surinaamse kakkerlak zich en waar komen ze voor?
Met een voorkeurstemperatuur van 25 tot 35 graden en een hoge luchtvochtigheid, kunnen zij in ons klimaat overal voorkomen, zowel binnen als buiten gebouwen.
Surinaamse kakkerlakken zijn over het algemeen lichtschuw en komen voor in vochtige aarde, compost, onder stenen en in afval. Ze kunnen ook in zeer warme, vochtige kruipruimten voorkomen. Het is een planteneter.
De eieren van de Surinaamse kakkerlak kunnen zich zonder bevruchting (parthenogenetisch) ontwikkelen als de temperaturen laag zijn. Zo worden er in Nederland alleen maar vrouwelijke exemplaren waargenomen en geen mannetjes.
Hoe kan ik Surinaamse kakkerlakken voorkomen?
Schuilplaatsen opzoeken (in vochtige aarde bij planten, onder stenen) en aanwezige exemplaren wegvangen.
Een lage temperatuur van -4 graden C gedurende tenminste 8 uur geeft 100% doding.
Monitoring:
Een preventieve aanpak, d.w.z inspectie en registratie van kakkerlakken met behulp van feromoonvallen verdient altijd de voorkeur. Zo kan in een vroeg stadium een aantasting worden geconstateerd en een grootschalige, kostbare bestrijding worden voorkomen.
Hoe kan ik Surinaamse kakkerlakken bestrijden zonder gif?
Een temperatuur van -4°C gedurende minimaal 8 uur zal dodelijk zijn voor 100%. van de exemplaren. Indien mogelijk is het het beste om de schuilplaatsen op te zoeken. Dit zijn vaak plaatsen rondom planten in de vochtige aarde of onder stenen. Hier kunnen de kakkerlakken worden gevangen door een ingegraven glazen pot te plaatsen.
De bovenrand moet aan de binnenkant voorzien zijn van glijmiddel (bijvoorbeeld fluon) en waarin bijvoorbeeld een aantal hondenbrokjes zijn gestopt. Of er kan een lijmplaat worden gebruikt om kakkerlakken te vangen.
Hierna moet men enkele maanden alert blijven op het aantreffen van exemplaren. Het gebruik van insecticide bij de Surinaamse kakkerlak is alleen als laatste optie aan te bevelen. De vorm van bestrijdingsactie zal dan bepaald moeten worden door een expert die kijkt naar de omstandigheden ter plaatse.
Hoe kan ik Surinaamse kakkerlakken bestrijden?
Na een grondige inspectie en inventarisatie in het object kan een bestrijdingsplan worden opgezet.
Er wordt dan een lokaas gel uitgezet die voorzien is van een grote aantrekkingskracht voor kakkerlakken.
Hierdoor hoeven bedrijven hun productie niet te stoppen en kunnen bewoners gewoon in hun woning blijven terwijl de gel wordt uitgezet door een deskundige.
Heeft u een plaag van Surinaamse kakkerlakken?
Heeft u overlast of hinder van surinaamse kakkerlakken of andere plaagdieren?
Twijfel niet en neem contact met ons op! Wij gaan graag het gesprek met u aan om een geschikte oplossing te vinden voor uw kakkerlakkenplaag!
Ervaart u overlast van ongedierte?
QPS staat dag en nacht paraat om u te helpen. Wij houden ontwikkelingen binnen ons vakgebied nauwlettend in de gaten en daar kunt u van profiteren.
Neem vandaag nog contact met ons op. Dit kan via email, maar natuurlijk ook telefonisch of via whatsapp.