Uiterlijk van een muis
De Huismuis is aan de rugzijde lichtbruin tot donkergrijs, de buik is lichter. Er bestaan vele kleurvarieteiten, witte exemplaren (albino) worden vaak als proefdieren gebruikt. De huismuis is slank gebouwd, een spitse kop, grote oren en duidelijke kraalogen, het lichaam is dicht behaard, de staart is vrijwel kaal, lang en dun.
De volwassen muizen zijn ca. 8 cm lang (lichaam) en wegen ca. 25 gram.
Leefwijze van een huismuis
Huismuizen komen zeer algemeen voor zowel binnen als buiten gebouwen.
Ze kunnen zich uitstekend aanpassen aan de omstandigheden het zijn zeer goede klimmers waardoor ze overal in gebouwen voorkomen. Huismuizen voeden zich met allerlei producten met een zekere voorkeur voor granen, spek en suikers. Ze leven in familieband in een eigen leefgebied (territorium), de ontwikkeling is snel, de vrouwtjes zijn na 2 maanden geslachtsrijp en produceren in een jaar tijd 8 – 10 worpen van gemiddeld 6 jongen.
Schade die muizen veroorzaken
De huismuis volgt de mens in zijn woning, fabrieken, opslagplaatsen, enz.
Ze zijn zeer nieuwsgierig en beschadigen allerlei producten en materialen om hun knaagdrift te bevredigen, ze kunnen daarbij ziektekiemen overbrengen of door knagen kortsluiting veroorzaken.
Door het beschadigen en vervuilen zijn ze derhalve ongewenst.
Hoe kan ik muizen weren?
Door goede bouwkundige voorzieningen, zoals goed sluitende deuren, smalle ventilatie openingen en openingen in muren kleiner dan 5 mm, kunnen met goede weringsmaatregelen muizen buiten gehouden worden.
Ook een goede hygiene (nette opslag van producten en verwijdering van afval, periodiek schoonmaken van ruimten, e.d) is van belang om de aanwezigheid van muizen tegen te gaan.
De Bestrijding door QPS
Na een grondige inspectie van het object en de omliggende terreinen, worden op strategisch gekozen plaatsen lokaasdepots ingericht. Hierin wordt giftig lokaas uitgezet. De gebruikte bestrijdingsmiddelen (rodenticiden), zijn z.g anticoagulantia (antibloedstollingsmiddelen). Na 3 tot 11 dagen opname treedt pas na 5 tot 14 dagen sterfte op.
Tijdens deze inspectie wordt er ook gelet op gaten, kieren en doorgangen waar muizen binnen kunnen komen.
IPM is een onlosmakelijk deel – zo niet – een heel belangrijk onderdeel van een plaagdierbeheersplan.
Toch komen we nog vaak onwil tegen van de klant die geen geld wilt uitgeven aan weringsmaatregelen;
“Het maakt niet uit wat ik dicht maak, die muizen vinden wel weer ergens anders een gaatje, zet jij nou maar zwaar genoeg gif neer zodat die krengen dood gaan”. Onze bestrijdingstechnici moeten helaas vaak deze opmerkingen aanhoren.
Als u geen IPM toepast, maakt het niet uit hoeveel klemmen of gif u neerzet, het gewenste resultaat zal uitblijven.”
Waarom muizen weren en niet alleen bestrijden?
Maar als u het de muizen niet moeilijk maakt, is het andersom ook te makkelijk voor de muizen om uw etablissement uit te kiezen. Zelf geef ik regelmatig het volgende voorbeeld aan de klant: “Kijk, u heeft een woning met camera en alarminstallatie en tralies voor de ramen en er komt een indringer aan. U weet zeker dat als de indringer binnen wil komen, hij toch wel binnen komt, maar nodigt u hem dan uit?? Of zorgt u dat u geen waardevolle zaken in huis heeft en controleert u uw alarmsysteem nog een keer, zodat u het de indringer zo moeilijk mogelijk maakt?
Iedereen kiest optie 2 en zo is het ook met muizen.
Als u geen IPM toepast, maakt u het de muizen te makkelijk en dan maakt het niet uit hoeveel gif en hoeveel klemmen u neerzet, het gewenste resultaat zal uitblijven.
Samenwerken is cruciaal bij muizen bestrijding.
Ditzelfde zien we vaak in een winkelstraat of bedrijfsverzamelgebouw.
De muizen komen uit de muur, maar wat zit er achter die muur?
Antwoord; “De buurman, maar dat is niet mijn probleem”.
Overleggen en samenwerken met de buurman is in sommige gevallen noodzakelijk om de plaag onder de knie te krijgen. Ook wanneer de buurman zegt geen last te hebben, omdat hij misschien fietsen repareert en geen voedingsmiddelen heeft, kan het cruciaal zijn voor het slagen van de bestrijdingsactie of die buurman (tijdelijk) meedoet of niet.
Het bestrijden van ongedierte is een strategisch stappenplan, men moet weten met welk dier je te maken hebt, wat de leefwijze van dit dier is en dan samen met de klant en eventueel de buren een bestrijdingsplan opzetten om tot een 100% resultaat te kunnen komen.”
Of het nu gaat om muizen, ratten, kakkerlakken of mieren, onze bestrijdingstechnici kunnen u met raad en daad bijstaan!
Ervaart u overlast van ongedierte?
QPS staat dag en nacht paraat om u te helpen. Wij houden ontwikkelingen binnen ons vakgebied nauwlettend in de gaten en daar kunt u van profiteren.
Neem vandaag nog contact met ons op. Dit kan via email, maar natuurlijk ook telefonisch of via whatsapp.